Görög volt a falóban

Görög volt a falóban

Mi történik itt kérem szépen???

2016. augusztus 24. - K.Nóra

Sok filmes talány létezik, mi van a  táskában a Ponyvaregényben, mit suttog Murray a Elveszett jelentés végén, hogyan kell használni a három kagylót a Pusztítóban...? De számomra most már az a legnagyobb kérdés, hogy mit keres egy copfos kislány WANTED posztere a Terminatorban a rendőrőrsön????

#anagymozivászonelőnye

terminator1_1.jpgterminator_2.jpg

Clue - Zseniális krimi-vígjáték

Nem a Torpedó, akarom mondani nem a Csatahajó az első film, amit társasjátékból csináltak, hanem a Clue. Tutira ismeritek a játékot, régen Clue volt, most Cluedo, mikor hat embert meghívnak egy vacsorapartira, ahol egy gyilkosság történik és gyanúsítgatásokkal kell kitalálni ki, hol és mivel ölte meg az áldozatot. Nagyon mókás, tök jó játék. Csak úgy, mint a film.

clue_cast.jpg

A film 1985-ben készült, jaaaj a kedvenc filmes korszakom közepén, szóval ez is csak ráerősít a korszak zsenialitására. Christopher Loyd, Tim Curry és Leslie Ann Warren szereplésével kb. úgy tudnám jellemezni a filmet, mint a Tíz kicsi néger és a Meghívás egy gyilkos vacsorára keveréke. Egy krimi vígjátékról van szó. Mr. Boddy meghív hat vendéget egy elhagyatott villába, ahol csak ő, a vendégek, a komornyik (Curry) a szobalány és a szakács van jelen. Ez egy ilyen kevés szereplős „ki a tettes” - féle film, megspékelve humorral. A vacsoravendégek hamar kiderítik, mind azért vannak itt, mert zsarolják őket, és mindent megtennének, hogy ne kelljen nyilvánosság elé vonulniuk titkaikkal. A házigazda játszik velük, mindegyiknek ad egy fegyvert: kés, csavarkulcs, kötél, majd lekapcsolja a villanyt. Aztán elindul az őrület.

Mindenki a társasjátékban megszokott karaktereket hozza, Mustár ezredes, Scarlett feslett nő, stb., abszolút autentikus, mint ahogy az egész hangulata is. Egyértelműen Tim Curry viszi a filmet, Wadsworth szerepében. Minden egyes jelenete, a remek humorérzék és időzítés keveréke. Annyira testhezálló a szerep. Szóval gyorsan kiderül, hogy egy gyilkos szabadult el a villában és nem csak, hogy ki kell deríteni ki az, de még más akadályozó tényezők is akadnak, és persze senki nem bízhat senkiben. Egy gyors ütemű, folyamatosan pergő, jó humorú filmet hoznak össze az igen csak általános krimi alapszituációból.

Különlegessége amúgy, hogy mikor bemutatták különböző befejezésekkel játszották a moziban. Összesen három készült (a negyedik végül vágóasztalon maradt) és mikor vetítették meg volt jelölve melyik teremben hányas végét játsszák. Ilyet se nagyon gyakran hallottam még, ma sem, nem hogy a 80-as években. Össze is zavarták a moziba járókat, a film nem lett nagy siker, ugyanakkor a videókorszakban abszolút kultsorozattá lépett elő. Ma úgy nézhetitek meg a filmet, hogy a három befejezés egymás után van berakva, szóval a végére minden kiderül, aztán lehet válogatni a kedvenc végződések közül.

Rengeteg remek idézet és jelenet van filmben, néhol egészen remek improvizációkkal (Flames... flames in my face). Személyes kedvencem, amikor Wadsworth végigrohan a film történésein 3 percben, Curry annyira viccesen adja el, hogy nem lehet kibírni röhögés nélkül. Remek karakterszínészetet produkál mindenki, közben azért rejtély is van, lehet tippelgetni, figyelni, gyanúsítani.

clueheader.png

Az egész Clue társasjáték és a „ki tette mivel és hol” abszolút visszaköszön rengeteg filmben (Psych 100-ik része egy Clue összeröffenés lett, direkt), ez a filmecske előkelő helyen van a 80-as évek palettáján, ami azért teljesítmény, abban az évtizedben. Ha a Meghívás egy gyilkos vacsorára filmet szeretted, ezt se hagyd ki. Ha még nem láttad azt se, akkor meg indulhat a maraton!

A legjobb gyerekkori sorozatok

sak én voltam ilyen béna, hogy suli vagy edzés után rohantam haza sorozatot nézni? Volt pár, ami nagyon megragadt, tudja fene miért. Nem hiszem, hogy ma már újra neki tudnék ülni... bár nagyon érdekelne melyik az, ami még ma is megállja a helyét. Lássuk a top 16-et, mert nem tudok választani. És hogy van az, hogy a legtöbbnek über jó a főcíme??? (Rajzfilmek majd egyszer külön)

16. Űrgammák

Sinister és Dexter, Csilla mega többi béna gyerek, magyar sci-fi, tudjátok a módit. Xénia láz.

15. Acapulco akciócsoport

Bevallom nem sokra emlékszem belőle, volt pár helyes srác benne, meg kémkedés. Arra emlékszem, hogy mindig naaaagyon szerettem nézni.

117169_0.jpg

14. A hegy gyomrában

Ez a sorozat volt, amitől először rettegtem életemben. Matinéban adták, de hatévesen nekem ez megterhelően sok volt, a csigalények meg a ballonkabátos fickók meg a nyálka... Tiszta félelmetes volt, mély nyomott hagyott.
under-the-mountain-tv-gallery-4_jpg_552x402.jpg

13. Kaliforniai álom

Na ez a sorozat valahol átmenet volt a béna tini sorozatok felé, mint az Első csók és társai, azzal a kivétellel, hogy ez vicces volt és sokkal kellemesebb, jó karakterekkel, nagyon jól elszórakoztunk rajta.

california-dreams-cast.jpg12. Baywatch

Be kell ezt mutatni? Azt tudom, hogy úúúútáltam a zenés montázsos részeket, ráadásul részenként volt vagy három! Mai napig nem értem.

11. Linda

Ezt többet láttam, mint szerettem volna, valahogy nem voltam oda érte, ennek ellenére minden részt megnéztünk és hát az ikonikus vinnyogást legálisan praktizálhattuk, ami jó dolog volt.

673981.jpg

10. Dallas

Na, hát ebből nem sokat értettem csak hogy a Jockie az mindig hű, de gonosz és agresszív hajlamú... de lehet valaki a 90-es években gyerek anélkül, hogy ezt ne nézte volna? Cliff Barns volt a kedvenc:)

dallas.jpg

9. Szupercsapat

Húúú nagyon oda voltam érte, persze Murdock volt a kedvencem, és Szépfiú meg az egyik nagy szerelem, erre kíváncsi lennék most is.

8. Parker Lewis sosem veszít.

Istenem, hogy szerettem ezt a három idiótát...! Ezt hamarabb láttam, mint a Meglógtam a Ferrival-t, de egyértelműen, valahol ott gyökerezik az ötlet, nagyon szórakoztató volt és nagyon vicces.

screen-shot-2013-12-04-at-13_58_30.png

7. MacGyver

Richard Dean Anderson egy isten. Hány meg hány MacGyver poén volt anno... és a főcím zene. !

6. Quantum leap (Nem tudták a címet lefordítani???)

Imádtam a sci-fit, ez pedig annyira különleges volt, ahogy a főszereplő lelke ugrál egyik testből a másikba, érdekes ötlet, jó megvalósítás. 009-quantum-leap-theredlist.jpg

5. Magnum

A bajszos nyomozó az első találkozásom a krimivel, mármint úgy a laza krimivel, baromi jó humora volt. Tom Selleck - Sörös Sándor ikonikus lett. Higgnins meg a kutyák... :) na ezt újra nézném. 

4. Kinght Rider

Még egy Hoff, nem mutatom be. Zene, a beszélő autó és Devon, de kedvencem a szerelő csaj volt. Emlékszem a suliban mindenki a csuklójához beszélt állandóan.

3. Kaméleon

Okos thriller, most már rájöttem. Nagyon oda voltam érte, nem is tudom miért, nagyon a részeket sem tudom visszaidézni már, de a főszereplő olyan jó karakter volt.

le_cameleon.jpg
2. Hercules/Xena

Ezt egybe venném, egy univerzum. Sok hozadéka lett ennek a sorozatnak, abszolút érdekelni kezdett a görög mitológia, de úgy, hogy életemet és véremet érte! Először találkoztam itt az isteni Bruce Campbell-lel, mint Autolikusszal és gondolta a fene, hogy Sam Raimi is később mindenhonnan előjön. Imádtam, minden hülyeséget benne. Na ebből egy-két dolgot visszanéznék az biztos. Mellesleg Karl Urban is itt kezdte.

1. Sliders

Az egyetemi hallgató rájön, hogy lehet párhuzamos világokba utazni, sci-fi, izgalom, mindig új sztorik, Wade az első kedvenc női főhősöm, a Sliders egy ikon.

+1 X-akták

Mit mondhatnék, meghallottam a témazenét és elrohantam a szobámba:)

süti beállítások módosítása