Görög volt a falóban

Görög volt a falóban

Beszélnünk kell Sam Rockwell-ről

2016. május 25. - K.Nóra

Ha van Hollywoodban alulértékelt színészekről lista, akkor biztosan Sam Rockwell-lel kezdődik. Rockwell az egyik kedvenc színészem. Biztosan ismered is, mert rengeteg filmben ott van mellékszereplőként, de hogy nagyon a szőnyeg alá van söpörve, az is biztos.

choke6.jpg

Rockwell 68-as születésű és egészen hosszú filmográfiával rendelkezik. Kezdetben a vicces fiú volt a háttérben, aztán elkezdett független filmezni. Ő tipikusan az a színész, aki csinál egy filmet magának, amit szeretne, aztán csinál egy olyat, amiből pénzt is keres. Rockwell komikus és dramatikus színész is egyben, egészen elképesztően éles humorérzéke és remek improvizációs képessége van, elég csak Hét pszichopatára gondolni, na ott aztán kiengedhette az őrült elméjét. Vannak védjegyei, egyik az agymenés, kettő a tánc. A táncikálás minden filmjében benne van, amibe csak belefér, Charlie angyalai 2, Vasember 2, Veszedelmes elme, Gyilkos páros, Galaxis útikalauz...és tuti még egy csomóban előfordul.

Drámai színészként szintén elhanyagolt, pedig egészen elképesztő mélységekig tud lemenni, példának ott a Hold. Duncan Jones első filmjében, egy egyszemélyes karakterdrámában, olyan komoly alakítás hoz, sokan a mai sztárszínészek közül csak szeretne ilyen szinten színjásztani (amit megint csak figyelmen kívül hagytak a nagy díjátadók, érthetetlen módon.)

104313_original.jpg

Az egyik legőszintébb arccal rendelkező színész a szakmában, bármit, tényleg bármit, képes eljátszani hitelesen. Külön érdemnek mondanám, hogy még azokban a filmekben is, amit a pénzért csinál, abból kihozza a maximumot, megdolgozik azért pénzért , „nem telefonál be”, például az a bizonyos Poltergeist remake. A kritikák egyöntetűek voltak abban a tekintetben, hogy mennyire rossz volt a film és abban is, hogy Sam Rockwell viszont veszett jó volt és hiteles, az egyetlen értékelhető elem. Így van ez mindennel, amit csinál. Imád színészkedni, ez a szakma valahol neki van kitalálva és amit csinál ez egészen remek, és szereti, még ha nem is mindig olyan minőségi filmeken dolgozik.

Nincsenek botrányai, nem volt elvonón, nincs olyan nagyon híres felesége, nem parádézik, lehajtott fejjel csinálja a dolgát és ahol lehet, magas szinten dolgozik, és amikor nagyon megtalálja a szerep, akkor meg lehetetlen nem szeretni. Különleges hangja van, karizmatikus, jó a kisugárzása, ugyanakkor koránt sem az a tipikus színészi fellépése. Sam Rockwell a legtöbbször zseniális, és méltatlanul elhanyagolt színész szóval, tessék figyelni őt, ha eddig nem tettétek

Ami ajánlott tőle: Hold (kamaradráma a Holdon), A Hét pszichopata és a Si-cu (nagydumás film remek színészekkel), Egy veszedelmes elme vallomásai (Rockwell első nagy alakítása), Későnérők (nem ő a főszereplő, de az lesz), Galaxy Quest (Star Trek paródia és jóval több), Halálsoron (mellékszerep, de abban nagyon szórakoztató), Fulladás (A Harcosok klubja írójától, egy szexfüggőről), Meggyőződés (jogászos film, igaz történet), Az első igaz nyár (tinifilm de a jófajtából, ő viszi el igazán), Gentleman Broncos (a legnagyobb blődség ami létezik), Galaxis útikalauz stopposoknak (a galaxis kétfejű elnökét játssza) Frost/Nixon (újabb remek mellékszerep), Trükkös fiúk (Nick Cage mellett produkál).the-green-mile-1999-wallpapers-2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kincsesnora.blog.hu/api/trackback/id/tr988740766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pobeda 2018.12.17. 08:01:12

Holdfényszelence- Box of Moon Light (1996).
süti beállítások módosítása