Görög volt a falóban

Görög volt a falóban

Borderlands 2 – Legnagyobb királyság

2016. június 30. - K.Nóra

Úristen, hol kezdjem? Zseniáááááálissss

tumblr_o0mjbnnu3d1tial5ko1_1280.png

2012-ben jött ki, most jutottam hozzá, de így szerencsére a Game of the Year kiadáshoz az összes DLC-vel és mindenfele jósággal. Először is no para, ha nem játszottad az első részt, lényegében az elsőnek egy abszolút minden téren tovább fejlesztett és feljavított verziója, nem baj, nem kell az első rész, ha az uncsi (mert azért az néha az) itt be lehet ugrani.

A történet szerint Handsome Jack meghív egy kincskeresős kalandra, de gyorsan kiderül Jack a főgonosz és felrobbantja a vonatot amin jössz, de persze életben maradsz. A továbbiakban mindent megteszel, hogy megtaláld Jacket, de közben segíthetsz azokon is, akiket terrorizál. Egészen remek hangulata van végig, pl. itt a nyitó jelenet, hát lehetne valami nem überjó, ami ennyire menő:

A játék elején rögtön hat karakter közül lehet választani, mindegyik külön játékstílust képvisel, van ninja bérgyilkos, katona, szirén, de én Gaige-t választottam, és te jó ég, de jól döntöttem. Szólóban nyomtam (a játék 4 fős co-opban játszható, de ezt csak és kizárólag barátokkal ajánlom, nem random emberekkel) na és Gaige egy mechanikaszerelő zseni, fél kezét bedarálta egy gép, szóval robot karral pótolta és épített egy saját gyilkos robotot, akinek Rozsomák karmai vannak. Imádom. Azért volt jó választás Gaige a szólóra, mert a robot, Deathtrap, konkrétan olyan, mint egy társ, és azért sokszor el kellett a segítsége, plusz újra tud éleszteni. Gaige még mellesleg filmeket idéz és mániákusan röhög

borderlands2-2012-11-08-22-00-18-30.jpg

A játékmenet egy FPS és RPG keveréke. Végig első nézetből lövöldözős játék, de 19 fejezetes főtörténetünk van és számtalan mellék mission. Elképesztő mennyiségű tartalom a letölthető részek nélkül is legalább 50-60 óra benne van, a letöltető 4 plusz küldetés minimum még 15-20 órát rátesz. Mind a billentyűzetre, mind a kontrollerre tökéletesen van optimalizálva, egyikkel sem kellemetlen játszani, sőt. Ráadásul a mellékküldetések egészen zseniálisak voltak, ami az első részben nekem hibázott, ott nagyon ismétlődő volt, egyszerű, érdektelen. Itt mindegyik különleges. Pl. egyik kedvencem: négyen fegyvert fognak egymásra, mert egyikük ellopta a szajrét és mind mond egy mondatot, egyikük hazudik, a többi igazat mond és ki kell találnod ki a tolvaj, szóval ilyenek is vannak, nem csak a klasszik ölj meg mindenkit.

maxresdefault_4.jpg

A fegyverek! Óóóóóóóóóó én azt hittem, engem ez nem érdekel, nagyon szeretek mindenbe belenézni és a legjobb dolgokat megtalálni úgy mellékesen, de mondom ez az aspektus úgy kifejezetten nem fog érdekelni, de mekkorát tévedtem! A játék legjobb elemei a fegyverek, egyszerűen elképesztő variáció minden eshetőségre, némelyiknél vérzett a szívem, mikor tele volt a „táskám” és nem tudtam többet elrakni, nevetségesen rengeteg fegyver, minden játékstílushoz.

A humor és a történet tökéletesen rendben van. Hadsome Jack, mint főgonosz… én nem is tudom láttam-e már ennyire jól megír főellent, imádtam minden egyes megszólalása humoros volt, még ha seggfejkedett is, egyszerűn annyira remek szövegei voltak, hogy többször hangosan röhögtem rajta. Közben már azon gondolkodtam, hogy nem is akarom megölni, inkább ha választhattam volna a legjobb haverja lennék, elképesztően kreatív szövegek, a szinkronizálás első osztályú.

Ha már a humor, Jacken kívül is tele van humorral a Bordelands 2, pl. egyes banditák szövegei, van aki Hamlettet idéz, aztán ott van Mr. Face McShooty, akit pofán kell lőni, mert kéri vagy Rakkman, aki gyanúsan Batmanra hajaz, aztán pizzát szállítok egy csatornába, ahol négy fickó gyanús páncélszerű cuccokkal a hátán megtámad, és rengeteg ilyen kis apró humoros dologgal van tele. Többször nem hittem el, hogy lehet valami ennyire laza.

mcshooty.jpg

Laza, vicces, jó szövegek, pazar történet, remek karakter, egészen elképesztő mennyiségű újrajátszási érték. Már most új karakterrel meg szeretném próbálni újra az egészet. A True Vault Hunter módról meg nem is beszélve, hogy eggyel nagyobb nehézségi fokon, de plusz sztori elemekkel lehet újra játszani. Hihetetlen, hogy ennyi benne van egy játékban, manapság pont ez az őrülten sok tartalom hiányzik sokszor.

A 2K és a Gearbox kitett magért, tényleg az egyik legjobb játék ez, ami létezik, rég szórakoztam ennyire jól. Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Bordelrlands Pre-Sequel, jövök!

Miért gondolom, hogy a Napfény az közelmúlt legjobb űrhajós sci-fije?

Danny Boyle bevallása szerint legnehezebben leforgatott filmje, nálam a 127 órával egyetemben a legjobbja.sunshine-025.jpg

1. Az alap szituáció

A történet szerint az Nap kialvóban van, a Földön lassan már jégkorszak uralkodik, az Ikarosz II. legényégével utazunk a Nap felé, akik egy speciális bombával akarják újra berobbantani. Miért olyan okos ez? Először, ez már a második expedíció, vagyis volt egy első küldetés, ami csődöt mondott. Másodszor, mi már csak az út utolsó harmadára kapcsolódunk be, a legénység már hónapok óta együtt utazik, vagyis már kialakultak a viszonyok és már mindenki a végét járja. Ahogy mennek, több probléma is akad és megtalálják az Ikarosz I-et is.

2. Vizualitás és a zene

John Murphy legjobb munkája, nem vitás. Számomra ez az egyik legszebb sci-fi zene, amit írtak, tökéletes, csak úgy mint a stáblista alatt az I am Kloot Avenue of hope dala. Vizuálisan nemcsak a Nap gyönyörű és a színek, hanem az is, ahogy az űrhajót mutatják be, a klausztrofóbia, a feszültség, a kis helyek, a kert zöldje, Capa kékje, a terek, gyönyörűen fényképezett, igazi valóságos űrhajós hangulattal. A Nap sárgája és vöröse pedig uralja az egész filmet, mint ahogy a művészi tökéletességgel beállított kontrasztos jelenetek is. A fényképezés zseniális. 

3. A legénység

Évek óta nem néztem újra a filmet, de a legénység minden tagját még mindig el tudom helyezni. Pont a késői bekapcsolódás miatt a legénység kiforrott létező viszonyban áll egymással és a küldetéssel. Nyolcan vannak és egészen lenyűgöző, hogy majdnem mindannyiuknak három dimenziós karaktere van, ez borzasztó ritka. Ez többek között azért is van, mert a forgatás előtt a színészek hosszabb ideig együtt éltek/laktak, hogy létre jöjjön a kémia. Csillagos ötöst kapnak erre, mert a kémia, aaaaaz van. És mindannyian valahol a törésponton állnak lelkileg, elhatározásilag. A küldetés konkrétan az utolsó próbálkozása az emberiségnek, innen nincs tovább, vagy ez a nyolc ember menti meg a világot, vagy senki. Ennek ellenére mindannyian félnek, mi lesz utána, hogyan oldják meg? Számít az életük vagy csak a küldetés? Nem állítom, hogy mindenki tökéletesen kidolgozott, de többnyire igen, mindenkinek van mélysége is. Kaneda kapitány nekem Dallast idézi az Alienből, Capa kissé ellenszenves, ugyanakkor céltudatos tudós, Cassie, aki a végsőkig ragaszkodik az elveihez, még Harvey aki képtelen irányítani. A többiek: Corazon, a legkedvelhetőbb karakter, Trey, aki hibázik, és nem jön ki belőle,  Searle, aki az emberi tényezőt vizsgálja.

sunshine02.jpg

4. Mace

A legfontosabb karakter, a történet igazi hőse. Chris Evans egyik top alakítását hozza. Mace az egész emberi hozzáállás skáláján végigmegy. Mikor először látjuk, ő már túl van a megtörési ponton. Összeverekedik Capával, mert nem tudott üzenetet küldeni haza, rúg, tőr, zúz. Aztán lenyugszik, és visszaszerzi az önkontrollt a mérnök. Elhatározásból. Megszabadul a szakállától, a hosszú hajától, felveszi a hivatalos kinézetet és minden idegszálával a küldetésre fókuszál. Képes meghozni a nehéz döntéseket, még a Kapitány előtt. Mace a krízis helyzetben viselkedik hideg fejjel, még az unalomban egyszerűen nyugtalan. Nem lenne tökéletes kapitány, de krízishelyzetben ő az egyetlen, aki képes tenni is valamit, illetve cselekedésre bírni a többieket. Az Ikarosz I-en kérdés nélkül meg tudja hozni azt a döntést, amit Harvey nem. Nem véletlen, hogy egy idő után a társai mind Macere pillantanak megerősítésért. És mikor elérkezik a pillanat, amikor áldozatot kell hoznia, megint csak megteszi, gondolkodás nélkül. Mace Capa mellett a főszereplő, de igazából, ő az egyetlen, akivel igazán végig tud menni a néző. Még Capának is megadja a lökést. A legnagyobb fejlődés, a teljes talajvesztéstől a tökéletes kontrollig.

sunshine-4.jpg

5. Az emberi tényező

Mindannyian esendő emberek, nem szuperkatonák, csak katonák és tudósok. Minden, amit tesznek az életféltésből és a küldetéstudatból fakad. Viszont mindannyiuknak túl kell nőnie az emberi esendőségen, áldozatokat hozni. Nem ismerjük a családi helyzetüket, nem tudjuk, hogy otthon hány nyerek és hány feleség/férj várja őket, mert nem ez a lényeg. Nem az számít, hogy ki várja őket otthon, az egyéni, és az nem kerülhet szóba, mikor éppen a világ megmentésről van szó, a szeretteiket a világgal együtt mentik meg. Az emberi tényezőt nem feltétlen az határozza meg, hogy valaki rohan haza a családért, hanem hogy felszívja magát, odaáll és lehajtott fejjel csinálja a munkáját. Nagyon szeretem ezt az aspektusát a legénységnek, hogy önmagukat is képesek háttérbe szorítani, hogy megszabadulnak az önzőségtől. 

maxresdefault_3.jpg

 6. A szimbolika

A film tele van szimbólumokkal, csak pár: Ikarosz, aki túl közel repült a Naphoz, aztán ott van a napistenség, akinek imádatába Searle és Pinbacker is belefeledkezik, a Napisten, aki folyamatosan figyeli őket, Kanade pillanata, Capa Jézus pozíciója a hídon. Plusz a Napnak, az Istennek visszaviszi a tüzet az emberiség, egy fordított Prométheusz történetben. Rengeteg vallási kérdés húzódik meg a háttérben, de pogány vallások, mai áhítattal. A végén (spoiler) pedig nemcsak egy emberrel kell megküzdeniük, hogy elvégezzék a feladatot, nemcsak egy random gyilkos rohangál körbe, mindannyiuk hibái csoportosulnak Pinbackerben és ezen kell túl lépniük.

sunshine-10.png

 7. Az apró dolgok.

Welcome to Ikaros II. 3,1%, 2001 - Űrodüsszeia idézés a folyosóval, Alien idézés a közös étkezéssel, Mace bocsánatot kér, A Merkúr elhaladásánál, mindenkinek különböző az arckifejezése, mindenkié mást mond. Macenek igaza van. Mindig. A közeli felvételek a szemekről, egy kicsi hiba hova vezet, az elsődleges prioritás, Mace a Kapitány támogatását kéri, Capának 4 perce van cselekedni, Cillian Murphy félelmetesen szimmetrikus arca, Capa megragadja Pinbacker karját. Az a szép nap...

Top 10 Schwarzi film

Ha van utánozhatatlan színész, ha van olyan, akit nem lehet behelyettesíteni, az a jó öreg Swarczi. Ez a gyönyörű akcentus, minden mondatát külön szállóigévé tette. James Cameron rábukkant és akciósztárt csinált belőle, és a Stallone-val való versengése határozta meg a 80-as éveket. Imádom. Bár sosem fog Oscart nyerni, de olyan életműve van, amiből talán nem is hiányzik, ikonikus karakterek tömkelege az egysoros királyától, szóval ezek azok a kedvenc Schwarzenegger filmjeim, és mivel a legtöbbet szinkronnal láttam gyerekkoromban, épp ezért eredetiben, de magyarul is mindent ajánlom:

10. Két tűz között

Akció, kaland, kémek, Schwarzi, összerakott film, végére kicsit over the top, de szeretem.

ket_tuz_kozott.jpg

9. Kaktusz Jack

Na jó ez a kakukktojás, nem az ő nagy filmje, de a mai napig röhögök azon, hogy behajt a szekérrel, és mindenki a Jóképű idegennek hívja, mellesleg a kengyelfutó gyalogkakukk elemek meg egy vasárnap délután nagyon szórakoztatóak.

kaktusz_3.jpg

8. Vörös Zsaru

Klasszik zsarus-haveros filmecske Az akkori ügyeletes laza, éppen kirúgás előtt álló zsarukaraktert játszó James Belushival, Schwarzi mint az orosz zsaru megint villogtathatja a faarcát, jól csinálja. De tökéletesen kijön a komédia is, sőt még krimi is van.

kokainum.png

7. Ovizsaru

Csak egyet akartam választani a klasszikus vígjátékokból és ez nyert, nem csak az it's not a tumaaaa beszólás miatt, de Schwarzenegger a gyerekek között annyira mókás, hogy ez tényleg jó vígjáték lett.

kindergarten-cop-1-di.jpg

6. Kommandó

A film, aminek a scriptje csak egysorosokból áll, Schwarzinak 10 órája van, hogy visszaszerezze a lányát, és hogy mindenkit minél kreatívabban nyírjon ki. Megteszi.

5. Menekülő ember

Nem túl jó film lenne, ha nem lenne tele azokkal az egysorosokkal és halál laza beoszlásokkal, mindezt tapadós sárga speedo cuccban nyomva... tökéletes.

running_man.jpg

4. Predator

Get to da chopaaaaaaa. Schwarzi a dzsungelben harcol meg a predátorral Carl Weatherssel az oldalán, egyszerű, férfias, tökös filmecske, bármikor újranéző. Dillon you son of a bitch.

predator.jpg

3. Total Recall - Az emlékmás

Hát elhúzta a seggét a Marsra, szégyen, nem szégyen ezt kívülről fújom, akár hányszor megy, megnézem, Cohageeeen vigyázz magadra.
total_recall.jpg

2. Terminator 2. - Ítéletnap

Micsoda egy zseniális film. Schwarzenegger, mint jófiú is teljesen működőképes, tele szállóigékkel és egy igazán hihető robotszerű alakítással, és ha nem sírtál a feltartott hüvelykujjon, akkor semmin.

terminatro_2.jpg

1. Terminator

Kihirdethetném a holtversenyt, de mégis csak ez nyer hajszálnyival, de csak mert gyengéim az első filmek, Star Warsban is az Új remény a kedvenc. Szóval nem csak a jó öreg Scharzi igazi debütálása a filmvásznon, de az egész renoméját ezzel határozza meg.

terminator.jpg

Megjegyzés: a Conan azért maradt ki, mert szégyenletes módon még nem láttam....

süti beállítások módosítása