Görög volt a falóban

Görög volt a falóban

A Farkas köztünk él. Szerencsére.

2016. március 21. - K.Nóra

A játék, amibe már a főmenünél beleszerettem. A The wolf among us egy Telltale játék, a cég ismerős lehet a The Walking Dead és a Trónok harca játékokból, hasonló a koncepció itt is. Nem akciójáték, nem stratégia, ez egy dialógus és cselekményválasztós játék, mikor te döntesz, mi történik következőleg. Igen, ez egy interaktív film/sorozat/képregény, ahol befolyásolod a történéseket neo-noir nyomozó stílusban. Oké a „neo-noir” most már tuti a kedvenc szavam.

the-wolf-among-us-episode-21.jpg

A történet szerint Sheriff Bigby Wolf vagy, aki Fabletown ügyeletes zsaruja. Mi ez a Fabletown? Ahol a visszavonult mesehősök laknak. A játék a Fables képregény előzménye, ami 133 köteten keresztül futott, és követte végig, hogy mit csinált Hófehérke, miután tönkrement a házassága, mi lett a Szépséggel és a Szörnyeteggel, vagy a Béka királyfival és a többiekkel. Bigby, aki lényegében a Nagy Gonosz Farkas, több meséből is ismert (Piroska, a Három kismalac stb,) mindenesetre, nem túl jó a reputációja, de testi ereje és jelleme tökéletes ahhoz, hogy ezt a várost valahogy kézben tartsa.

wa1.jpg

Bigby a klasszikus cigizős-ivós lerobbant zsaru, amit imádunk az összes krimiből. Úgy néz ki, mint Kurt Russell és úgy viselkedik mind John Costantine, szóval Kurt Constaninenal nyomozol. És nyomozol nem keveset, gyilkossági esetek, illegális mágia, perverzek és stricik között próbálsz valami középutat találni, közben az állati ösztöneidnek sem kéne átadnod magad. Bigby karaktere remek, de a többiek is. A szinkron első osztályú, az 5 epizódból álló sztoriban minden részben több nagyobb döntésed is van, visszafordíthatatlanok, és mivel nem játszottam még végig másodszorra, nem tudom megmondani, mennyiben térnek el a választások, mik a következmények, mindenesetre lehet, hogy csak illúzió az egész, de úgy éreztem én döntök. És ez a lényeg, Az érzetet megadja. Volt, amire adtak időt, más fontos eseménynél meg pereg le az óra és gyorsan kell döntened, ez változó volt. Néha zavaró. Több morális kérdéssel is szembe kell nézned, miközben magadat is rendbe kell tenni, egészen izgalmas, és egy ötrészes sorozatnak is remek.

wa4.jpg

Szóval párbeszédeket, kihallgatási módszereket is választhatsz, játszhat Bigby jó zsarut és rossz zsarut is. Ez amúgy számomra nagyon vonzó, mert így még minden nélkül is instant újrajátszós a dolog, hiszen a főkarakter jellemzőit megváltoztathatom. A dialógusválasztásokon és a döntéseken kívül még QTE-k vannak, főleg ha valakivel ölre kell menni. Vagyis milyen gyorsan tudsz reagálni arra, amit kér a játék, (specifikus billentyűk/gombok lenyomása rövid idő alatt), és több kimenetele is van a verekedéseknek. Szóval QTE. Amiben én borzasztó vagyok, úgyhogy sokszor mindenki elvert :D De azért helyre raktam én is pár embert. Bigby átalakulása, hogy egyre többet látunk a Farkasból, szépen fel van építve, nagyon megkedveltem a karaktert, de Snow-t is, aki egyértelműen Bigby szerelmi szála, na nem olyan nyálasan, hiszen a zsarunk persze úgy gondolja, nem érdemli meg.

Neo-noir. Fekete, pink, piros és lila, ezek a színek dominálnak, Jessica Jones sorozat színeit idézi, amíg az ugye előszereplős, addig ezt a világot a játék képregényes stílusban prezentálja. A zenéje pedig a 70-80-as évek elektro gépzenéjére hasonlít. Az öt rész összesen 9-10 óra játékidő (na, ez bőven megéri az árát) de én kb. olyan 11-12 órát biztos eltöltöttem ebben a világban, egyszerűen itt mindent meg kellett néznem, és ahogy haladsz, a mesehősök háttérsztoriját is elolvashatod a nagy Mesekönyvben, ami folyamatosan töltődik fel, annyira érdekes, hogy mi lett velük a mesék után, meg hát az egész ötlet maga. Mi lett Kékszakállal, mi igaz Bloody Mary történetéből, és így tovább. Az, hogy a Nagy Gonosz Farkas a főszereplő, már rögtön az egész mesevilágot is retrospektív megvilágításba vonja. Milyen bűnök bocsáthatók meg, kinek jár a feledés, kinek jár a börtön. Bill Willigham kidolgozott világával könnyű dolga volt a játéknak, volt mire építenie, ezért is működik annyira jól. Hibái is vannak, biztos, de nem látok át a képregényes-neo-noir-nyomozós-mesehősös rózsaszín/fekete szemüvegemen.

https://www.youtube.com/watch?v=0XzZ6KmrlYM

Neki is kezdek a második végigjátszásnak, más döntésekkel, más karakteralakítással, alig várom.

wa6.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kincsesnora.blog.hu/api/trackback/id/tr48464622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása