Görög volt a falóban

Görög volt a falóban

Filmek és alternatív verzióik

2016. május 03. - K.Nóra

Rendezői vágás, alternatív befejezés, bővített kiadás, cenzúra nélküli verzió. Mikor egy filmből több vágás létezik. Nem kevés szó esik a témáról mióta kiderült, hogy a Batman v. Superman filmek eredeti rendezői vágása harminc perccel hosszabb, csak a stúdió nem engedte úgy a moziba. Snyderrel sem először fordul elő ilyen, mind a Watchmen, mind a Suckerpunch megsínylette a vászonra kerülést, és egy rakat esetben sokkal jobb filmekről beszélünk a rendezői vágás kapcsán. Mert hát a rendező igaz víziójáról van szó. Csak ilyenkor ott vagyunk, hogy van 2-3 féle verzió a filmből, de akkor mi számít, mi az igazi? Ha az egyiket szereted a másik már nem is létezik? Érdekesek az alternatív verziók, egyes filmeknél nemcsak, hogy többet adnak a sztorihoz, hanem feljavítják a filmet, nem is kicsit. Hogy így lesz-e Batmanék háza táján… meglátjuk. Most lássuk azokat a rendezői ás újra vágásokat, amiket érdemes megnézni. Amúgy van egy tendencia, pl. Ridley Scott, Cameron és Snyder azok, akik a legtöbbet rendezői vágnak.

10. Das Boot

A direktori vágás olyan 50 perccel hosszabb és a karakterépítés a kulcsszó. A filmet még jobban elmélyíti, még jobban rájátszik a klausztrofób érzésre, a Das boot remek film önmagában is, de az igazi paranoiát, pánikot akkor tudjuk átélni, minél többet vagyunk ebben a tengeralattjáróban, plusz a feszültség is jóval megnő.

db4.png

9. Legenda vagyok

Szerettem ennek a filmek az original verzióját is, de a alternatív vágás sokkal természetesebb, 3 perccel hosszabb, mint az eredeti, nem itt van a zombi elásva, viszont az új vágás a film utolsó felvonását változtatja meg teljesen és sokkal működőképesebb lesz.

i-am-legend-movie-image-will-smith.jpg

8. Batman Beyond- Return of the Joker

DC animációk nagyon rendben voltak mindig is, de azért R-kategóriában nem futottak (kivéve most A gyilkos tréfá, jippijájé) Szóval a Joker visszatérből van egy nem cenzúrűzott verzió is, és nem kicsit megéri ezt nézni. Brutálisabb, sötétebb, keményebb, fájdalmasabbat üt. Egészen elképesztően jó. 

screen_shot_2015-08-18_at_10_43_14_am.png

7. Volt egyszer egy Amerika

Sergio Leone utolsó filmjéből európai mozikra kivágott 40 percet, az amerikaira 90-et. Már hogy a jó életben lehetett volna követni a filmet, mikor hiányzik az 1/3-a. A rendezői vágás helyre tette az alkotást, nem magyarázom 90 perc plusz, és a mestermű életre kell.

once-upon-a-time-in-america-leone-s-cut-of-once-upon-a-time-in-america-hits-bluray-png-76586.jpg

6. Nagy vörös egyes

Az egyik legjobb háborús film. Na már azóta, hogy kész lett a direktori verzió. A filmet a stúdió tépázta meg Samuel Fuller rendező belegyezése nélkül.  Halála után az eredeti forgatókönyv szerint összerakták a filmet újra, hosszabb lett 50 perccel és rögtön klasszikus is.

still-of-mark-hamill_-robert-carradine_-lee-marvin_-bobby-di-cicco-and-kelly-ward-in-the-big-red-one-_1980_-large-picture.jpg

5. Szárnyas Fejvadász

Ridley Scott filmjének legjobb verziója nem a rendezői vágás, hanem a Final cut. Mondjuk ebből annyi féle-fajta van, hogy nehéz követni. A rendezői nem Scotté, kicsit zavaros a dolog. A lényeg, hogy a Final cut az, amit nézni kell. Mind a mozis, mind a rendezői vágás hibáit rendbe rakja, és a harmadik próbálkozásra Scott végre létrehozta azt a verziót, amit elképzelt anno, és ami neki is a kedvence.

1982_blade_runner_the_final_cut_001.jpg4. Mennyei királyág

Ridley Scott második kör.  40 perc hiányzott a Mennyei királyság bemutatott verziójából, meg is kapta a magáét a kritikákban. Ennek ellenére a rendezői vágás pöpec. Azért került ilyen előre, mert nem csak hogy bővíti, hanem határozottan feljavítja a filmet, egy teljesen nézhető és vállalható jó mozira.

442784-kingdom-of-heaven.jpg

3. A Gyűrűk ura

Ebből nem is létezik igazán más. A mozis verziók is rendben voltak, nem is kicsit, de bővített az igazi. Ami ennyi szereplőt mozgat, annak minden perc kell a karakter építésre, amit meg is kapunk, és akik ilyen világot építenek fel, abban minden plusz pillanat öröm. Több minden bekerül, több minden kiderül, a bővített verzió itt az etalon, nem azért mert jobb film lesz, hanem mert teljesebb.

brothers-cb181880.jpg

2. Watchmen

Snyder szerelemgyereke eredetileg 182 perces volt, amiből 25-öt kivágatott a stúdió. De az a 25 perc annyira fontos, hogy a Watchmen csakis a rendezői vágásban él. Na meg az Ultimate Cut-ban, ami 210 perc és az a bizonyos képregény van belevágva, de az inkább a hardcore rajongóknak szól. A teljesen Watchmen élményt a rendezői vágásban kell keresni, rengeteg minden értelmet nyer, bizonyos karakterek megkapják a nekik járó figyelmet, az egész így lesz teljes és nem lyukas. Még a laikusoknak is iszonyatosan feljavítja a filmet.

rorschach_in_the_dark.jpg

1. Aliens

Mikor Sigourney Weaver azt mondja, hogy ha az eredeti verzió nem kerül a közönség elé, ő többet alien közelébe se megy, akkor érezhető, hogy van itt probléma. Az Aliens rendezői vágása konkrétan tökéletes. Pontos, minden a helyén. Nincs olyan pont, amire rá tudnál mutatni, hogy ezt ki kellett volna vágni, és egészen elképesztő, hogy a legapróbb dolgok is mennyit adnak az élményhez, pedig csak 17 perccel hosszabb. Tipikusan az példa, hogy észre sem veszed, hogy hosszabb, annyira szépen folyik a film. Cameron legjobb vágása, nem is kérdés. 

aliens.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kincsesnora.blog.hu/api/trackback/id/tr248660338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása