Görög volt a falóban

Görög volt a falóban

Top 15 film 2016

2017. január 09. - K.Nóra

Szokásosan a magyar bemutató dátuma szerint raktam sorba az idei év legjobbjait. Egyik sem hibátlan film (valószínűleg csak egy:)) de nem baj, a jó filmeknek is vannak hibáik. 2016-ban ezeknél éreztem meg a mozi és a filmkészítés varázsát. Természetesen (és sajnos) nem láttam mindent, szóval csak a saját tapasztalataimból építkezhetek. Lássuk!

Creed - Apollo fia

Bizonyította, hogy Rocky még mindig tud releváns üzenetet hordozni. Erős film, tele azzal az érzéssel, minden pillanatát imádtam. Érzelmes, Stalonne alakítása remek, zene a helyén. Újranézési faktor az egekben.

36190303creed1280-1448066779198.jpg

Deadpool

Van olyan éves lista, amin ez a film nincs rajta? Hát persze, hogy nincs. Okkal. Ez a film zseniális. Lobbi és kemény munka eredménye, és ezzel együtt laza, tényleg vicces, úgy értem... már a főcímet halálra röhögi az ember. Mi ez kérem? Megmondom mi, maximális erőbedobás. 

deadpool2.jpg

A nagy dobás

Mondjuk úgy, hogy a legjobb Oscar film. Okosan elmondott bonyolult történet, de úgy hogy mindenki átlássa. Azt meg hagyjuk, hogy Steve Carell és Christian Bale mennyire brutál jó benne. Jó koncepcióra felhúzott, kesernyés humorú, de hitetlenségedben sokszor felröhögős erős film.

big-short-photo.jpg

Zootropolis

Ez nyerte meg az idei animáció versenyt (Kubo sajnálom... még nem láttalak) Viaina előtt lép fel a dobogóra, a háttérben húzódó üzenete miatt. Mert persze az animáció gyönyörű mindkettőben és a zene viszi a Vianiat, de Zootropolis, úgy beszélt minden korosztályhoz, amit szeretek látni egy animációban.

zootropolis-04.jpeg

Cloverfield lane 10

Borzasztóan fáradt voltam, mikor beültem megnézni, biztos voltam benne, hogy elalszom, erre meg kiderült, hogy beültem egy adrenalin hullámvasútra. Folyamatosan felvitte a feszültség szintet, majd megnyugtatott, hogy minden rendben, újra és újra. Ráadásul kamaradrámában. Nem aludtam el, sőt az egyik legszórakoztatóbb volt idén.

rehost_2f2016_2f9_2f13_2f923960dd-7fd9-4ac0-813e-ed36f7776d12.png Rendes fickók

Imádom a noir- krimiket és manapság már nem csinálnak ilyen filmeket, vagy nem sokat. Szóval semmiképpen nem maradhat le a listáról. Nem is poénok az erősek ebben a filmben, hanem a pillanatok, és öcsém rengeteg "pillanat" van benne. Szórakoztató, nagydumás film, Shane Black második legjobbja.

the-nice-guys1.jpg

Amerika Kapitány: Polgárháború

Kérdés nélkül becsúszik a képregényfilmek második helyére idén, pedig volt mezőny és volt ambíció. Ez a filmet olyan ésszel és odafigyeléssel csinálták, amit lehet megirigyelni, ha képregényes karakterépítésről beszélünk. Az akciójelenetekről nem is szólva, az a reptéri csata... wow. A Kapitány továbbra is nagy kedvenc.

captain-america-civil-war-trailer-screengrab-4.jpg

Démonok között 2

Ha a horrorokat nézem, ez mindenképpen nyeri ez évet, nem olcsó ijesztgetés, végig erős a feszültség és ami nekem kiemeli az átlagból, az a Warren házaspár kapcsolata.

con2-fp-010.jpg

Sing Street

Ha ki kellene emelnem egy filmet az évből, ez lenne az. Teljesen váratlanul ért mennyire jó volt a film, ahol csúnya ír fiúk, jó britt zenét csinálnak a 80-as években. Na ez a feelgood.

maxresdefault_6.jpg

Palackposta

Nem hiszem, hogy ki tudnám hagyni az idei dán krimit, imádom ezt a sorozatot, a színészeket, a gyomros sztorikat. Méééééég.

palackposta_02.jpg

Mélytengeri pokol

Valószínű a legjobb dolog, ami Mark Wahlberggel történt az utóbbi években, az Peter Berg és "igaz történet" sorozata volt. A Túlélő is jó film, a Deepwater Horizon meg még azt is veri. Minden van, ami kell: jó karakterek, magyarázás, feszültség, brutál látvány, Kurt Russell, karfaszorítós dráma, tragédia. Elképesztő mit hoz néha a valóság

001.jpg

Érkezés

Az év Sci-fije. Olyan fejbekolíntósan okos. Nemcsak mint sci-fi más, de mint film is kihívja a nézőt, és megkérdőjelezi a filmkészítés ismert narratívájába vetett hitünket. Amy Adams legjobb alakítása, a zene és a rendezés mind zseniális. Mindenképpen az utókornak készült, kult klasszikus lesz. 

arrival-movie-4-e1471529984165.png

Éjszakai Ragadozók

Tom Ford lejött megint a toronyból filmet rendezni, és huh de jól tette. Nagy grandiózus zenéjével, az 50-60 évek drámáit idézi, és elhozta nekünk az év két legjobb férfi alakítását. Michael Shannon és Jake Gyllenhaal még sosem volt ennyire jó, pedig.... na, hát ha valakik ők mindig jók szoktak lenni, de amit itt művelnek.....hajamat leteszem annyira erős. Maga a film meg még erősebb lesz, amint kijössz a moziból és összeilleszted az apró részleteket. Tökéletes.

integgrogation.jpg

Zsivány egyes

Az idei Star Wars sem okozott csalódást. A legnagyobb erényének azt mondanám, hogy a 77-es első most már negyedik részt képes erősebbé, még rétegeltebbé tenni, ami baromi nagy szó, egy olyan tökéletes filmnél, mint az Új remény. A Zsivány egyes ott talált be nálam ahol kellett, meg volt a fanservice, meg volt a csata, az utolsó 40 perc az valami csúcs és az a Vader jelenet.... nem magyarázkodom, itt a helye. Így tovább!

rogue-one-a-star-wars-story-felicity-jones-diego-luna.jpg

Fegyvertelen katona

Erről mindent elmondtam, amit akartam, nem is kérdés, hogy becsúszik a legjobbak közé igazi velős moziélmény, ilyenekért ülünk a nagyvászon elé.

hacksaw-ridge.jpg

Megemlítések:

Filmek, amiket újra láthattunk a moziban, többet a klasszikus szinkronnal: Gyalog Galopp, Ben Hur, Terminator, Ponyvaregény, Cassablanca, Bűnvadászok, ...és megint dühbe jövünk

Filmek, amik nem lettek bemutatva Magyarországon, és nem is lesznek, de nagyon ajánlom őket: Hell or High Water, Captain Fantastic, Hunt for the Wilderpeople, 13 hours, Swiss Army Man, Popstar, The Invitation

Magyar vonatkozásban az évet nekem
 Ernelláék Farkaséknál nyerte.

A bejegyzés trackback címe:

https://kincsesnora.blog.hu/api/trackback/id/tr2112111077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása